Mitt snygga arbete om giraffen!

                                                         Giraffen!

Giraffen är det högsta djuret på våran jord. Den lever i savanner i Afrika. Giraffen är ett däggdjur, den har alltså ryggrad och är varmblodig.
Giraffens ungar kallas kalv. Mamman ligger inte ner när den ska föda sin kalv, den står upp, Kalven faller en bit ner till gräset. Så i början är den för yr för att kunna stå. Då är de som farligast om kalven kan stå, för lejon och hyenor kan lätt döda kalven då. Den kan skyddas lite när den ligger ner av mamman.
Mamman går inte längre bort än att hon ändå kan ha utsikt till kalven. Om de inte är någon fara i närheten puffar hon lite lätt på kalvens hals, för då vet den att då kan han/hon få dia.
Efter några veckor söker hon upp andra giraffmammor som också har kavlar. ··
Då kan några mammor gå och leta efter mat medan andra ser efter kalvarna.
När unga han kalvar är 3år så lämnar dom sin familj för att hitta en ny grupp med hannar.
Giraffen är växtätare. Giraffen äter helst akaciatraädets blad, för dom får isig allt deras näring dom behöver. Giraffen har en lång och kraftig tunga som dom använder till att slipa blad från träden. Giraffkalven dricker inte vatten förrän den är 1år. Den dricker bara mjölk ifrån sin mamma. Kalven måste lära sig att stå bredbent med frambenen, annars kan den inte nå ner till vattnet. Det tar tid för dem att kunna lära sig.
Giraffen är så stor så det är nästan inga djur som anfaller dem. När dom ska söka upp vatten så går dom i grupp för säkerhets skull.
En giraff som ställer sig bredbent och böjer ner huvudet till vattnet för att dricka kan inte försvara sig själv. Därför har dom alltid en som vaktar alla.
Giraffen ser mkt bra eftersom de är högst Där dom bor.
Dom upptäcker lätt om de kommer några fiender. · ·giraffen har Speciella klövar som orkar bära deras tunga kropp. Dom behöver gå på fast mark, för dom fastnar lätt i lera och blöt jord.
Dom använder Klövarna till och sparka andra djur om dom känner sig hotade. Sparken från giraffen kan döda ett lejon utan problem.
Giraffens Ben och fötter är Skapade för att Springa.
En giraff springer med stora kliv för att komma undan fort. Giraffen springer fortare en ett lejon. Men dom blir trötta fort.
Mönstret på giraffens hud gör att dem inte syns så mycket bland träden. Den känner sig säker när den äter då.
Giraffen sover stående. Den är inte säker om den ligger ner. Men i mellan åt kan den sätta sig ner. Och viker in alla Fyra ben under magen!
giraffen Går aldrig ner i vattnet för att tvätta av sig. Den gnider i stället huden med halsen och huvudet. Ibland kan dom också Gnugga sig i mot ett trät för att bli ren. Så allt smuts försvinner. Fåglar hjälper också till för att plocka bort Insekter som irriterar huden på en giraff.

                                                      Slut!



                                                                                                 Ellinor Rylander 7-9 / 9:1b






 








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0